zaterdag 25 januari 2014

Zelfgemaakte potpurri deel 2 - de bloemen


Voor het geval je deel 1 hebt gemist, klik hier

Laten we verder gaan met de zelfgemaakte potpourri. Als alles goed is zijn de bloemen in de tussentijd goed gedroogd. Het is nu zaak om te kiezen hoeveel soorten je wil maken. Het hangt ook een beetje van de beschikbare hoeveelheid bloemen af.
Maar laten we er even van uit gaan dat je precies hetzelfde doet als ik.

Steriliseer drie grote potten door ze een half uur in een oven van 200° te zetten. Zet ze daarna ondersteboven op een absoluut schone theedoek. En kijk uit want ze zijn gloeiend heet.

Rozen
Als je tekort rozen hebt, kun je wat lavendel en/of malva toevoegen aangezien hun geur overeenkomt. In dat geval, meng goed. Doe de helft in de pot en sprenkel er 4 – 5 druppels van de rozenolie die je gemaakt hebt over (eerst zeven). Schud een beetje maar voorzichtig, rozenblaadjes zijn heel teer. Voeg de andere helft toe, spenkel er nog 4 – 5 druppels rozenolie over. Sluit de pot goed af.

Lavendelmix
Men de lavendel met de malva, saliebloemen, majoraan, borago en smeerwortelbloemen. Pas op dat je ze niet kneust. Doe de helft in een pot, sprenkel er 4 – 5 druppels lavendelolie over en schud licht. Voeg de andere helft toe, dezelfde hoeveelheid druppels olie en sluit de pot goed af.

Goudsbloemmengsel
Meng de goudsbloem met de santolina en de kamille. Voorzichtig want de goudsbloemen vallen gemakkelijk uit elkaar. Verdeel in twee delen. Verdeel de vrouwenmantel in twee delen en doe een laag in de pot. Voeg het eerste deel van het goudsbloemmengsel toe. Sluit de pot en keer snel eenmaal op en neer. Open de pot en besprenkel de bloemen met 4-5 druppels van de goudsbloemolie. Schud een beetje.
Doe de tweede laag vrouwenmantel in de pot en leg de rest van het goudsbloemmengsel erop. Sprenkel er nog wat olie over en sluit de pot. Keer nog een keer op en neer.

Laat de potten twee weken ongeopend staan op een niet te lichte plaats.

Potpourri is altijd leuk om kado te geven, helemaal als je er een klein flesje van de zelfgemaakte olie bij doet. Je kan potpourri gebruiken om zelfgemaakte geurkaarsjes mee te versieren, of om geurzakjes te maken die overal in huis lekker ruiken. Heel mooi is een groot bord of schaal met veel poutpourri en een paar (geur) kaarsjes in een gelijke kleur. Kijk dan wel uit dat de potpourri niet in de fik vliegt.


Als je bloemen over hebt:

Rozen kunnen gebruikt worden om rozenwater mee te maken. Laat ze gewoon een half uurtje in gekookt water trekken om een extract te maken. Zeven en in een fles doen. Prima als gezichtstonic.
Een mengsel van rozenwater en vloeibare honing kan dienen als gezichtsmasker, maar laat het er niet te lang op zitten. Een minuutje is genoeg.
Als je wat rozenwater in het reservoir van het strijkijzer doet ruiken je kleren heerlijk (zeggen ze.. geen idee, ik strijk haast nooit, maar t klinkt logisch).

Lavendel is heel geschikt voor deserts. Doe twe of drie takjes in een kop suiker, dek het af en laat het twee weken staan. Haal dan de takjes eruit. Deze suiker smaakt prima in geklopte slagroom.
Je kunt de bloemen in een linnen zakje doen en in de linnenkast leggen, dan ruikt alles lekker fris. Of gebruik het net als de rozen voor een extract. Lavendelwater is ontspannend in een warm bad, maar kan ook gebruikt worden als tonic voor een vette huid.

De goudsbloemen zijn, als extract, heel goed om kompressen tegen ontstekingen te maken. De huid moet dan wel onbeschadigd zijn.
De losse blaadjes tenslotte zijn, net als saffraan, prima om je risotto mee te kleuren. Twee of drie is genoeg.

En natuurlijk kun je alle bloemen gebruiken om je eigen medicijnen mee te maken. Doe dit echter nooit zonder een arts te raadplegen. Daarom ga ik in deze blog ook geen recepten noemen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten